Skrald?! Det skal da sorteres!

En temauge om affald har sat tydeligt aftryk hos Gribskolens yngste klasser, som nu er begyndt at sortere deres skrald.
Det er spisepause i 2.A på Gribskolen i Græsted. Madpakkerne er taget frem, og eleverne gumler løs. Efterhånden som madkasserne tømmes, går turen til de tre hvide skraldespande i hjørnet. Eleverne tøver lidt. Hvor er det nu, madpapiret skal hen? Nåjo, papir. Men hvad så med sådan en blød, metalagtig juicekarton? Grundigt og metodisk pilles sugerør og plastik af og lægges i den rigtige spand. Resten ender i spanden til metal, som står ude på gangen, fyldt til kanten af sølvpapir og andet.
Det er kun anden uge, eleverne i Gribskolens yngste klasser sorterer deres skrald, men rutinen er der næsten. Og hvis nogen ved noget om skrald, så er det 2.A og 2.B, som beskæftigede sig med emnet i en hel temauge før efterårsferien.
De besøgte genbrugsstationen i Skærød, hvor de lærte om netop affaldssortering og genbrug. I små værksteder har de arbejdet med miljø, blandt andet ud fra sangen ”Gør en forskel” med Youtubestjernerne Mika og Tobias. Her synger de ”Prøv at se, hvor let det er – at gøre en forskel hvor du er”: Netop det med at gøre noget selv, har været vigtigt i undervisningen, forklarer lærer Zin Bicen:
”Vi har haft stort fokus på, hvordan man selv kan skabe en forandring. Og vi har givet eleverne en erfaring med, hvordan man går ide til konkret handling,” siger hun.
Eleverne var også ude at samle skrald i Græsted.
”Her blev det virkelig tydeligt for eleverne, hvor meget affald der er i byen, særligt i vejkanterne, ved busstoppesteder og tæt på butikker. En del af eleverne blev faktisk rigtig vrede over, at nogen kan finde på at smide affald i naturen,” fortæller Zin Bicen.
Selvom det kun var 2. klasserne, der havde fokus på affald i temaugen, sorterer 0. 1. og 3. klasse også skrald. Meningen er, at skraldespandene skal følge klasserne, lige til de går ud af skolen. På den måde får en enkelt temauge endnu længere effekt.

26-10-2018 IHS