At se sin verden gennem blindtegning

5.C og 5.D har i denne uge skildret gamle dages Esrum og Esbønderup i små historier og ’blindtegninger’. Og hva’ gik det så lige ud på?! Emma og Astrid fra 5.D forklarer.
”Blindtegning er, at man sidder og kigger på noget, mens man tegner det. Men man må ikke se ned på papiret imens, og blyanten må ikke slippe papiret,” forklarer Astrid fra 5.C.
Det er fredag morgen på Tingbakken, og alle forældre er inviteret til at komme og se, hvad eleverne har arbejdet med hele ugen, nemlig tegneprojektet ”Hvem er din landsby”. Et projekt, hvor eleverne har været på research-ture rundt i Esrum og Esbønderup og (blind)tegnet motiver fra byerne undervejs. De har blandt andet besøgt Gribskov Arkiv, Esrum Kloster, Esbønderup Kirke og talt med beboere, der ved noget om Esrum og Esbønderup i gamle dage.
”Det er sjovt at vide, at der engang har ligget en masse butikker i Esrum. Nu ligger der en masse huse,” lyder det fra Emma, og Astrid tilføjer:
”Det var også sjovt at høre historierne om, hvordan det var at være barn i gamle dage. Vi har det meget federe end dengang. De havde mange flere pligter.”

Undervejs har eleverne blindtegnet alle mulige ting: en døbefond i kirken, en vandhane og meget andet. Tegningerne er med overhead-projektor overført fra papir til et stort, fælles lærred.
Blindtegning er en teknik med en kæmpe fordel:
”Man kan ikke se, om tegningen er god eller dårlig. Den ER bare. Det er rart for mig, for oftest er jeg ikke tilfreds med mine egne tegninger, siger Astrid, og Emma stemmer i:
”Man kan ikke sige, at en blindtegning er pæn eller grim. Den er, som den er, og man ved, det ikke kommer til at ligne.”

Sideløbende er der blevet skrevet små historier om livet i landsbyerne:
”Min historie handler om en pige i Esrum i gamle dage. Hun skal med sin far på arbejde i hans købmandsbutik. Her sætter hun varer på plads og møder en masse forskellige mennesker,” fortæller Emma.

Kunstneren Jette Ellgaard har undervist eleverne i tegneprojektet, som er en del af Gribskov Kunsttriennale.

01-10-2018 IHS